sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Dianthus caryophyllus ja muita kukkia

Ihmisenä, joka ei tiedä kukista mitään, saati tunnista lajeja, koin hääkukkien valinnan kaikkein haastavimmaksi koko hommassa. Liioittelematta.
Onneksi Google on uusavuttoman anti-kukkaistytön paras ystävä ja jo muutamalla haulla alkoi valjeta, millaisia kukkia syyshäihin on edes mahdollista saada.

Kaipailin pöytäkukkiin runsautta. Jos häät olisivat olleet perinteisesti kesäaikaan ajoittuvat, olisin varmaan päätynyt pulittamaan pitkän pennin pioneista, mutta koska tiesin jo entuudestaan pionin kalliiksi KESÄkukaksi, en edes haaveillut siitä. Pioniahan olisi varmaan periaatteessa vielä syyskuussa mahdollista saada, mutta se olisi ollut vielä tavallistakin tyyriimpi ja laadultaan eittämättä huonompi, kuin kesäiset siskonsa.
Vaihtoehtoni rajautuivat pöytäkukkien osalta hortensiaan, daaliaan ja neilikkaan. Hortensia oli niistä vähiten mieluinen ja kukkakauppiaan mukaan oikean värisävyn saaminen tulisi olemaan arpapeliä. Daalia on kukkana ehdottomasti yksi lemppareitani, eikä vähiten siksi, että kukka on runsas ja jotenkin herttaisen pyöreä.
Valinta osui kuitenkin tuttuun, turvalliseen ja ehdottoman edulliseen neilikkaan, jota on mahdollista saada suunnilleen jokaisessa kuviteltavissa olevassa värissä. Teemamme huomioiden värisävyksi valikoitui tietenkin punaiseen taittava violetti.

Tällaista värisävyä neilikoillemme havittelen!

Aivan yksin neilikat eivät joudu maljakoissa nököttämään, vaan ne saavat seurakseen valkoista harsokukkaa ja violettia freesiaa. Harsokukan varmasti tuntevat kaikki,  kyseessä on se pienikukkainen, pitkävartinen ja haaroittuva rehu, jota näkee suunnilleen kahdessa kolmasosassa kaikista maailman kukkakimpuista ja -asetelmista. Minusta siinä on jotain hyvin yksinkertaisella tavalla viehättävää!
Freesia saattaakin sitten olla vähän vieraampi, ainakaan itse en ollut koskaan ennen tutustunut kasvin ulkonäköön, vaikka nimi olikin tuttu. Freesia on kohtalaisen runsas, monikukkainen kasvi, joka on kuulemma tunnettu voimakkaasta tuoksustaan.

Freesia

Eli kuten kuvasta (huonosti) näkyy, freesia tekee monta kukkaa. Näppärää, kun ajattelee kimppuja, muhkean lopputuloksen aikaansaamiseksi ei tarvita kuin pari hassua vartta, koska yhdestä varresta kasvaa useampi kukinto.

Nyt sitten jännitän, riittääkö meidän lasipurkkeihin oikeasti se kaksi neilikkaa ja yksi freesia, vai pitääkö sitä ottaa sittenkin enemmän... Toisaalta, jos kukkia näyttää olevan liian vähän, ne voisi tunkea myös purkin sisäpuolelle, koska ajattelin käyttää veden sijaan vesihelmiä. Jos on vielä joku, joka ei tiedä, mitä ne ovat (paitsi paikallinen viihdeuimala!), niin kannattaa muistella lapsuuden alkukesiä ja sitä aikaa, kun vesiojat täyttyivät sammakonkudusta. Vesihelmet näyttävät ja tuntuvat turvotettuina suunnilleen samalta.

Sammakonkutua purkissa. Kuva: Juhlacenter.fi

Luulenpa, että ylläolevaan tyyliin päädyn tunkemaan kukkaset purkkeihin sisäpuolelle. Eivätpähän ole sitäkään vähää edes tiellä, eikä kenellekään varmaan tule mieleenkään alkaa nyplätä meikäläisen neilikoita, kun ne lilluvat iljettävässä liemessään.

Neilikkaa, freesiaa ja harsokukkaa tulee myös meikäläisen kimppuun, mutta siinä nähdään myös germiiniä (miniversio gerberasta) ja miniauringonkukkaa. Tuosta auringonkukasta sen verran, en ole varma olenko tullut tilanneeksi kääpiöauringonkukkaa vai pikkuauringonkukkaa, jotka taitavat olla eri asia... Mutta kukka kuin kukka! Keltaista tulee kimppuuni ihan vain tehosteeksi, koska se on violetin vastaväri. Mahdollisesti kimpussani nähdään myös yksinkertaisella tavalla outo ja kaunis kukka, joka sai kunniatehtävän koristaa yksinään tarjoilupöytäämme. Tuo kummajainen on ilmeisen yleinen kiinanlyhty, johon ihastuin ikihyviksi. Kasvi on niin yksinkertainen, ettei sitä voi kuin rakastaa!

Kiinanlyhtyjä

Miltä vaikuttaa? Mitä kukkia muut ovat häihinsä valinneet?

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva tuo neilikkakimpun värisävy! Tuollaista olisin itsellenikin tahtonut kimppuun, mutta toisin kävi :/ Väri oli lähempänä viininpunaista kuin violettia. Toivottavasti sulla kävi parempi onni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman meilläkin lähemmäs viininpunaista mentiin, mutta olin silti tosi tyytyväinen väriin! :) Hih, hitsin kestäviä kukkasia neilikat kyllä, meillä on vielä parvekkeella jokunen kukka hengissä!

      Poista