maanantai 3. marraskuuta 2014

Mitä kannattaa miettiä ennen varsinaisia hääjärjestelyjä?

Hääsuunnitelmamme on polkaistu käyntiin ja juhlapaikka varattu. Tässä vaiheessa kaikki se ajatustyö, jota olen ja olemme tehneet, tuntuu muuttuvan joksikin konkreettiseksi. Hei, mehän oikeasti mennään naimisiin! Sitä tuntee itsensä kauhistuneeksi, mutta samaan aikaan ei vain millään malttaisi odottaa juhlapäivää. En tosin tiedä, odotanko enemmän tässä vaiheessa itse päivää, vai sitä, että aikaa kuluu vielä hieman enemmän ja pääsen toden teolla järjestelemään tulevia juhlia; minulla on sata ja yksi ideaa kutsuista, koristeluista, ruoasta, juomasta, ohjelmasta, mutta tietenkään tässä vaiheessa, kun hääpäivä siintää hamassa tulevaisuudessa kymmenen kuukauden päässä, mitään ei ole varsinaisesti vielä aloitettu.
Laadin pienen listan siitä, millaisia asioita tulevan avioparin kannattaa pohtia keskenään hyvissä ajoin ennen kuin on jo kiire haalimaan askartelutarvikkeita ja varaamaan pitopalvelua. Mieheni siskon häät viime kesänä toimivat tässä hyvänä kokemuksena ja vertailupohjana.

  •  Haluatteko kirkkohäät vai siviilivihkimisen? Vihitäänkö teidät etukäteen vai juhlapaikalla?
    Monilla pareilla lienee jo etukäteen selkeä käsitys vihkimisensä laadusta. Me emme ole uskonnollisia, vaan päädyimme kirkkohäihin lähinnä perinteikkyyden ja miljöön vuoksi. Siviilivihkiminen juhlapaikalla voi kuitenkin olla vähintäänkin yhtä tunnelmallinen tilaisuus, vaikka usein siviilivihkiminen on ohi silmänräpäyksessä, kirkkoseremonian kestäessä huomattavasti pidempään.
  • Juhlapaikka?
    Onko vieraidenne joukossa pieniä lapsia tai liikuntarajoitteisia henkilöitä? Useat vanhat juhlatalot ottavat usein kyllä liikuntarajoitteisemmankin väen huomioon ulko-oville rakennettujen luiskojen muodossa, mutta tilat saattavat olla muuten ongelmallisemmat (esimerkiksi kynnykset, kapeat käytävät...). Tilojen kannalta on oleellista myös ...
  • ... Kuka tekee ruoan?
    Pitopalvelulla on (luultavasti) mahdollista toisinaan kuljettaa ruoka lämpimänä juhlapaikalle, mutta jos tämä ei onnistu, sapuska on lämmitettävä juhlatalonne keittiössä. Millaiset keittiötilat tarvitsette? Teettekö kenties ruoan itse? Nykyaikaisemmissa juhlataloissa keittiölaitteet ovat usein aivan eri luokkaa, kuin vanhoissa nuorisoseurantaloissa.
    Lisäksi on hyvä miettiä, kuinka paljon haluaa maksaa häämenustaan. Halvinkin pitopalvelu on yllättävän arvokas. Itse tekemällä säästää, mutta kuka keittiötä hoitaa? Kaasot ja bestmanit ovat hääpäivänänne jo valmiiksi ylityöllistettyjä.
  • Mikä on häidenne teema/teemaväri?
    Karsastan itse aivan luvattoman paljon sanaa "hääteema", sillä mielestäni häissä on vain yksi ja ainoa varsinainen teema, joka on tietysti hääparin keskinäinen rakkaus. On kuitenkin hyvä miettiä jo hyvissä ajoin etukäteen, mitä häihinsä haluaa ja mitä ei halua. Näin säästyy turhilta ostoksilta ja ylimääräiseltä rahanmenolta. Matkan varrella ideoita tulee lisää, mutta kun kokonaisuus on selvillä, siinä on helppo pitäytyä. Muuten 50-lukulaisista häistä saattaa löytyä jotain sinne kuulumatonta tai maalaisromanttisen somistuksen rikkoo jukeboxi. Teemavärejäkään ei ehkä kannata haalia muutamaa enempää, ellei morsian ole My Little Pony ja halua avioitua sateenkaarisillalla.
  • Bändi vai DJ? Jukeboxi vaiko kenties karaoke?
    Yllättävän monilla on tästä mielipide. Yleensä ajatellaan, että elävä musiikki tekee juhlat, mutta DJ:n saa juhliinsa huomattavasti huokeammin. On vain ja ainoastaan hääparin itsensä päätettävissä, kuka/ketkä häissä musiikkia soittavat, ja se päätös voi olla toisille vaikeampi kuin toisille. Vertailkaa ja listatkaa plussat ja miinukset!
  • Ketä kutsutte häihinne?
    Loppujen lopuksi hääpari päättää, ketkä saavat kutsun ja ketkä eivät, vaikka monilla on mielipiteensä vieraslistankin suhteen. Listaa kannattaa alkaa kypsytellä mielessä jo hyvän aikaa ennen kuin se on lyötävä lukkoon. Jos jommalla kummalla on suuri suku, onko kaikkia serkkuja tarpeellista kutsua? Myös hääparin kesken saattaa ilmetä radikaalistikin eriäviä mielipiteitä, joten konfliktien välttämiseksi olisi hyvä keskustella myös tulevan aviosiipan kanssa siitä, mitä mielessä liikkuu vieraiden suhteen.

 Itse olen pyöritellyt yllä luettelemiani kysymyksiä mielessäni jo monta kuukautta ja nyt, kun vieraslista on laadittu ja hääbudjetti laskettu, koen sen olleen tarpeellista sen lisäksi, että häiden suunnittelu ja niistä haaveiluhan on puhtaasti parasta ajanvietettä!
Puuttuuko listalta joku oleellinen kysymys? Jätä palautetta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti